Nepriklausomas finansų konsultantas verslui, kokia nauda?

Nepriklausomas finansų konsultantas verslui, kokia nauda?

Edvardas Judžentis finansų konsultantas

Bendraudamas su verslu, pastebiu, kad ne visų įmonių vadovai, susimąsto apie finansų konsultanto poreikį, būtent tokį, kuris specializuotųsi į asmeninių finansų sritį per įmonės prizmę. Nepriklausomas finansų konsultantas, tai gan nauja Lietuvoje specialybė, tačiau sparčiai populiarėja.

Įprastai, tokio specialisto poreikį patenkindavo (ir dar daug kur iki šiol tenkina) bankų konsultantai. Natūralu, kad bankas dirbdamas su pinigais, gali apie juos pakonsultuoti savo klientus. Tačiau iš to kyla ir viena problema – esant tam tikriems poreikiams, bankas siūlo tik savo produktus ar paslaugas, kurios ne būtinai yra geriausios rinkoje. Įmonei skyrus daugiau dėmesio šitai nišai, atsiranda galimybė arba sutaupyti savo kaštus, arba gauti didesnę naudą (geresnes paslaugas) už tą pačią kainą. Tokių sprendimų radimas ir yra nepriklausomo finansų konsultanto darbas.

Kodėl įmonėms reikalingas nepriklausomas finansų konsultantas?

  1. Įmonės turi užduotį – motyvuoti savo darbuotojus ir dažnai vien tik atlyginimo neužtenka. Yra daug įvairių būdų, bet vis tik motyvavimas per pinigus išlieka vienu svarbiausiu. Sparčiai populiarėja tokie sprendimai, kaip įmokos į darbuotojo III pakopos pensijų fondą, ar į investicinį gyvybės draudimą. Esant tokiam poreikiui, svarbu suprasti, kas yra rinkoje, kaip gauti geriausią vertę, kaip išsirinkti. Rasti atsakymus į šiuos klausimus, tai viena iš finansų konsultanto darbo dalis.
  2. Įmonės gyvybei būtinos buhalterinės apskaitos paslaugos. Verslas renkasi ar turėti apskaitą pas save ar ją atiduoti profesionalams. Dauguma mažų ir vidutinių įmonių renkasi pastarąjį variantą. Verslui taip pat svarbu valdyti rizikas – t.y. turėti įvairius draudiminius produktus savo rizikai valdyti. Bėda ta, kad įmonė pati nėra tiek kompetentinga atrasti geriausius sprendimus, išanalizuoti visą rinką, suprasti visus pasiūlymus ir niuansus. Tam reikia nemažai žmogiškų išteklių ir nebūtinai pirkimų skyrius yra pajėgus tai atlikti. Todėl finansų konsultantas, kuris dirba šioje rinkoje nuolat, gali padėti įmonei sutaupyti laiko ir rasti įmonei geriausius sprendimus.
  3. Pirmas dvi problemas dažniausiai įmonės sprendžia savo jėgomis, nors ne visada randa geriausią sprendimą, ar daro tai efektyviausiai. Didžiausia gero finansų konsultanto nauda yra tada, kai jis sugeba suprasti įmonės verslo procesus, įmonės poreikius, tikslus ir per įvairius finansinių paslaugų ar produktų derinius, padeda surasti, konkrečiai įmonei, unikalų ir geriausią sprendimą. Patyrusio konsultanto žvilgsnis iš šono, dažniausiai ir būna tas pridėtinis faktorius kuris padeda efektyviau rasti reikiamus sprendimus, nei įmonė tai gali padaryti pati.

Verslas efektyvus tiek, kiek efektyviai sudėlioti visi procesai – kai tam tikras užduotis atlieka tie, kas tai gali atlikti geriausiai. Ir geroms įmonėms, nesvetima, šalutines paslaugas ar užduotis outsorsinti (perleisti specializuotoms įmonėms ar specialistams), taip nukreipiant visus savo resursus į tai, ką įmonė daro geriausiai. Todėl nepriklausomas finansų konsultantas turėtų būti kiekvienos įmonės partnerių sąraše. 

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti.