Ką daryti su pinigais per krizę?

Ką daryti su pinigais per krizę?

2020 metų kovo mėnuo įeisi į istoriją, nes Pasaulis pasikeitė taip, kad šiuo metu paėmė ir užtraukė rankinį stabdį. Tai privertė daugumą iš mūsų sustoti ir susimastyti, o kas toliau? Ką daryti su pinigais per krizę? Gal šį kartą viskas bus kitaip? Atsirado abejonių, ne apibrėžtumas, nežinomybė. Bet abejonės yra tam, kad jas išsklaidyti ir nuvyti šalin, nes niekas kitas taip nenuodija žmogaus proto, kaip abejonės.

Mokomės gyventi kitaip

Ekstremalūs reiškiniai smarkiai sukrečia ir priverčia įjungti mąstymą, suaktyvina savisaugos instinktus. Žmogus atgyja. Juk visi žinome, kad kai spirga užpakalis, susikoncentruojame ir randame išeitis. O kai viskas yra gerai, žmogaus protas aptingsta, nueina į budėjimo režimą ir palieka viską savaiminei eigai, žmogus praranda budrumą.

Šiandieninė situacija nemažą dalį žmonių pabudino visokeriopomis prasmėmis. Pradėjom daugiau saugotis, daugiau plautis rankas, saugoti kitus, galvoti strategiškai, planuoti išteklius, esam priversti keisti darbo pobūdį, bendravimo būdus, susilaikyti nuo kelionių ir t.t. Supratome, kad reikia teisingai susidėlioti ir savo finansus, savo pinigus, tiek trumpalaikiams tikslams, tiek ilgalaikėje perspektyvoje.

Atsakykite sau, kuriai pusei jūs priklausote: a) tai, kuri taupė, turėjo sureguliuotus finansų srautus, discipliną, turėjo sistemą ir jos laikėsi ir laikosi? Ar b) tiesiog leidote viskam eiti sava vaga, žiūrėti kaip bus? Jei priklausote a) grupei, tai laikykitės tos sistemos, jei matote, kad reikia pakoreguoti, koreguokite, bet ir toliau laikykitės, nesvarbu, krizė ar pakilimas. Tiems, kas yra prie b) grupės, rekomenduoju skaityti toliau.

Veiksmai ką reikia daryti?

  • Visų pirma pozityvus mąstymas. Nusiteikite pozityviai, galvokite apie gerus dalykus, neskaitykite tų sunkių naujienų, kurios mums neduoda nieko teigiamo, tik veda link depresijos. Galvokite, ką galite gero nuveikti. Kaip padėti artimiesiems? Ką naujo galite išmokti? Kaip prisitaikyti prie pasikeitusio pasaulio? Kaip pasikeisti pačiam? Kaip ir ką dirbti ir uždirbti?
  • Suskirstykite savo išlaidas į tris kategorijas:
    • būtinos (maistas, būstas, paskolos, mokesčiai, komunalinės paslaugos, higienos priemonės ir t.t.)
    • taupymas (trumpalaikis – pirkiniui, kelionei, nenumatytiems atvejams; ilgalaikis – pensijų fondai,investiciniai gyvybės draudimai, vertybiniai popieriai, nekilnojamas turtas ir t.t.)
    • Pramogos (hobiai, restoranai, kinas, dovanos, nebūtini daiktai)

Visas tris kategorijas reiktų įvertinti, kiek kuriai daliai skiriate savo pajamų. Būtinoms išlaidoms reikėtų skirti iki 50% savo pajamų; taupymui apie 20%; pramogoms apie 30%.

Svarbiausi patarimai:

  • Apie būtinas išlaidas ir pramogas neišsiplėsiu, čia daugiau mažiau kiekvieno asmeninis reikalas. Daugiau apie taupymą. Kiekvienas turime turėti tam tikrų santaupų, lengvai pasiekiamų (kojinėje, stiklainyje, banko sąskaitoj ir pan.) kurios turėtų leisti mums išgyventi bent 3-6 mėn. be pajamų. Kiekvienas turi kaupti savo pensijai. Kokie tie būdai rašiau ankstesniuose savo tekstuose. Šios dienos pandemija aiškiai parodo, kad kiekvienas turime turėti gyvybės draudimus, nes gyvename nenuspėjame pasaulyje ir niekada negalime žinoti kas gali nutikti. Daug pigiau yra kas mėnesį atsidėti dalį draudimui ir prireikus (atėjus didelei nelaimei) gauti atitinkamą draudimo išmoką kuri padėtų išspręsti finansines bėdas, nei tikėtis, jog niekas nenutiks, o jei nutiks tai kaip nors.
  • Tie, kas kaupėte II ar III pakopoje, ar investiciniame gyvybės draudime, turite tęsti kaupimą, ypatingai, kai ateina recesija ir vertybinių popierių kainos mažėja. Tokiu būdu, darant periodines įmokas (kas mėnesį) išskaidote riziką ir įsigyjate atpigusių vertybinių popierių, kurie ilgalaikėje perspektyvoje pabrangs ir turėsite naudą.
  • Nepasiduokite kitų žmonių panikai. Visada mąstykite kritiškai. Įvertinkite situaciją. Nedarykite skubotų sprendimų įtakoti baimės ar nerimo. Jei reikia, pasitarkite su specialistas. Taip kaip dėl ligos tariatės su gydytojais (specialistais), taip dėl finansų reikėtų tartis su finansų konsultantais.
  • Sumažėjus pajamoms, pirmoje eilėje atsisakykite nebūtinų išlaidų, t. y. pramogų. Neskubėkite, nutraukti įmokų už gyvybės draudimą, nes neturint nei santaupų, nei gyvybės draudimo, nelaimės atveju liksite finansinėje duobėje.
  • Kalbėkite su paskolų ar lizingų davėjais, dėl įmokų atidėjimų, dauguma bendrovių tikrai sutinka atidėti įmokas.
  • Pasidomėkite apie valstybės paramą, ypač dėl šių dienų karantino situacijos, valstybė skiria nemažą kiekį pinigų paremti nukentėjusius verslus, individualiai dirbančius, sergančius ir pan.
  • Tie, kas nebuvo pradėję taupyti, investuoti – atminkite, tai pats geriausias metas pradėti, kai perkate atpigusias akcijas ar kitus vertybinius popierius.

Tai gi ką daryti su pinigais per krizę? Krizės ateina ir praeina, bet tai yra puikus metas pradėti taupyti, kaupti, įsigyti, keisti savo veiklą ar gyvenimo būdą. Todėl vieniems, kurie panikuoja, elgiasi kaip dauguma, nesilaiko disciplinos jos atneša nuostolius. Kitiems, kurie elgiasi ne taip kaip dauguma, kryptingai laikosi savo, tiems uždirba pinigus. Linkiu, kad būtumėte antrųjų pusėje.

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti.