Kiek pinigų reikia norint pradėti investuoti?

Kiek pinigų reikia norint pradėti investuoti?

Visi esame girdėję žodį – investavimas. Kai kurie net šį veiksmą ir praktikuoja. Jei nusprendėte pradėti investuoti, turbūt pirmas klausimas kuris kilo - o gi kiek pinigų reikia norint pradėti investuoti? Kiek pagalvojus, turbūt kilo ir kitų minčių. Deja, kol kas Lietuvoje investavimas vis dar apipintas mitais ir legendomis. Turbūt esate girdėję tokių teiginių:

Tai turtingiesiems. Tai ne man. Reikia turėti daug pinigų. Neturiu laisvų pinigų. Nežinau kur. Lietuvoje nėra kur investuoti. Bijau investuoti, kad neprarasčiau pinigų. 

Tokių ir daug panašių minčių esu girdėjęs iš savo klientų, kolegų, draugų ar skaitęs internete po investavimo straipsniais.

Didžiausias mitas susijęs su investavimu

Vienas labiausiai įsišaknijusių mitų - investavimui reikia daug pinigų. Galiu pasakyti, kad investavimui reikia pinigų, bet tikrai nebūtinai daug. 

Aišku, investavime nėra viskas taip paprasta. Čia yra daug visokių niuansų. Bet investuoti gali, ir ne tik gali, bet ir turi, kiekvienas ir tam nereikia milijonų. Galima pradėti investuoti nuo alaus, kai išgėrę alų, po to priduodame butelius ir turime grąžą (aišku juokauju). 

Tai kiek pinigų reikia norint pradėti investuoti? Iš tiesų investuoti galima pradėti nuo keliolikos ar keliasdešimt eurų (jei galite skirti tik tiek). Tiesa, su tokia nedidele suma, greito ir apčiuopiamo rezultato nepajusite. O kam tada pradėti, paklausite manęs. Atsakau – tam, kad išsiugdytumėte vieną svarbiausių finansiškai išprususio žmogaus įgūdžių – nuolatos dalį savo pajamų skirti investavimui. Su laiku, investuojama sumą galima po truputi didinti, atrandant naujų galimybių investuoti.

Investavime daug svarbiau laikas

Daug svarbiau investavime yra laikas, todėl su mažai pinigų per ilgą laiką galima turėti daug didesnę investicinę grąžą su mažesne rizika, nei per trumpą laiką su labai daug pinigų. 

Investavimas nėra labai malonus ar įdomus užsiėmimas. Rezultato greitai nesimato. Didelės naudos pradžioje neturime. Investuoti pinigai sukasi ilgame cikle. Bet, kuo ilgesnis laikas, kuo nuobodžiau, kuo didesnė drausmė ir užtikrintumas, tuo didesnis apdovanojimas bus pabaigoje. Kaip ir geram vynui, taip ir investicijai – reikia laiko subręsti. Ir tas laukimas atsiperka su kaupu. Koks tas atsiperkamumas bus, priklauso nuo labai daug kriterijų ir nežinomųjų. Bet kuo daugiau, ilgiau ir įvairiau investuosite, tuo tikimybė geram rezultatui bus didesnė.

Jei investavimui galite skirti iki €100/mėn.

Gerai, sakote jūs, noriu pradėti investuoti, galiu skirti nuo keliasdešimt iki €100 per mėnesį, ką patarsi? Variantų gali būti daug, bet paklausiu, kiek laiko per mėnesį/savaitę planuoji skirti investavimui, domėjimuisi, analizavimui, rinkų ir naujienų sekimui? 

Aktyviems investuotojams (spekuliuotojams), kurie tuo domisi, gali ir nori skirti nemažai laiko (bent po kelias valandas į dieną), yra daug įvairių būdų ir priemonių ir apie jas reiktų labai daug rašyti, todėl aš čia nesiplėsiu.

Jei neturite noro ar galimybių skirti daug laiko ir neplanuojate aktyviai prekiauti (spekuliuoti), o galite skirti kelias valandas į mėnesį, tai jums labiausiai tiks įvairūs investiciniai fondai. Jei gyvenate Lietuvoje, pasirinkimų variantai labai susiaurėja, nors 2020 metais jų yra daugiau nei buvo pvz.: 2010. Bet vidutiniam žmogui, su nedideliu mėnesiniu biudžetu yra tik keletas investavimo alternatyvų, kurias apžvelgiu kituose savo straipsniuose. Tos alternatyvos tai: II pakopos pensijų fondai, III pakopos pensijų fondai, investicinių gyvybės draudimo fondai, bankų siūlomi investiciniai fondai, bei galimybė pačiam pirkti indeksinių fondų prekiaujamų viešai (ETF) ar pavienes akcijas, obligacijas, taip pat sutelktinio finansavimo platformų sprendimai. 

Kurį iš tų variantų pasirinkti? Ne taip paprasta atsakyti, pasistengsiu vėlesniuose straipsniuose sudėlioti aiškesnes gaires.

Prieš pradedant investuoti

Tad reziumuojant: 1) nuspręskite, ar norite pradėti investuoti. 2) Tada kiek maždaug lėšų galite investuoti, kas mėnesį/metus. 3) Tada pradėkite domėtis galimybėmis. Nerekomenduoju pulti pasitaikius pirmai progai, ar pamačius dideles žadamas grąžas (15-20%), ar susivilioti nemokamu sąskaitos atidarymu pas kokį nors mažai žinomą brokerį ir pan. Prieš pradedant, darykite namų darbus. 4) Kai įgysite daugiau žinių, kitas žingsnis – pradėti.

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti.