Ar esame ant industrinės revoliucijos 2.0 slenksčio?

Ar esame ant industrinės revoliucijos 2.0 slenksčio?

Dauguma esate girdėję terminą - dirbtinis intelektas (AI-artificial intelligence), dauguma su juo susiduriame jau praktiškai kasdien. Net išmaniajame telefone, balso asistentai, tokie kaip SIRI, yra dirbtinis intelektas. Kol kas dirbtinio intelekto produktai ir nauda buvo nepritaikyta masėms ir nebuvo aiškiai išreikšta, bet 2022 metų pabaigoje, kai kas pasikeitė.

Kas pasikeitė?

Pasikeitimai pastaruoju metu tokie, kad dirbtinis intelektas tobulėja eksponentiškai ir artimiausiais metais turės didelį poveikį pasauliui. Vienas ryškiausių to pavyzdžių yra „ChatGPT“, galingas kalbos modelis, sukurtas įmonės OpenAI.

„ChatGPT“ gali nepaprastai tiksliai suprasti žmogaus kalbą ir į ją reaguoti, t. y. atsakyti taip, kaip gyvas žmogus. ChatGPT tapo prieinamas visuomenei 2022 metų lapkričio mėnesį ir per 5 dienas pasiekė 1 milijono vartotojų skaičių, kai pvz.:, Instagram platformai pasiekti 1 mln. vartotojų reikėjo 2,5 mėnesių. 

Kokia nauda iš DI?

Ką duoda toks tikslus žmogaus kalbos modelio AI? Visų pirma tai yra naudinga priemonė įvairioms programoms. Pavyzdžiui, jis gali būti naudojamas klientų aptarnavimo pokalbių robotams, automatizuotam teksto generavimui ir net kalbos vertimui. Tai gali padėti įmonėms sutaupyti laiko ir pinigų automatizuojant pasikartojančias užduotis ir pateikiant greitus bei tikslius atsakymus į klientų užklausas. 

Be komercinių programų, ChatGPT ir kitos AI sistemos taip pat naudojamos moksliniams tyrimams ir plėtrai tokiose srityse kaip medicina, finansai ir transportas. Pavyzdžiui, AI valdomi diagnostikos įrankiai naudojami ligoms ir sveikatos būklei nustatyti greičiau ir tiksliau nei bet kada anksčiau. Finansų srityje AI naudojamas finansinių duomenų modeliams ir tendencijoms nustatyti, o tai gali padėti numatyti akcijų rinkos pokyčius ir nustatyti galimą sukčiavimą. O transporte kuriami dirbtinio intelekto valdomi savarankiškai važiuojantys automobiliai, kurie gali žymiai sumažinti avarijų skaičių ir pagerinti eismo srautą.

ChatGPT galimybės

Bet grįžkime prie ChatGPT. Aš manau, kad mes esame ant industrijos revoliucijos 2.0 slenksčio. Kai dirbtinis intelektas iš tiesų taps kasdienis ir savaime suprantamas, bei kartais ar net dešimtinis kartų, pagerins daugumos užduočių efektyvumą. 

ChatGPT galimybės labai didelės - uždavus klausimą, pvz.: Pateik 10 sveikos mitybos receptų, juos pateiks, tęsiant pokalbį, galima paprašyti, kad sudarytų pirkinių sąrašą šiems receptams pagaminti ir tuoj pat gausite atsakymą, bet, jei netoleruojate glitimo, pakoreguojate užklausą ir prašote, kad receptuose nebūtų glitimo ir po poros sekundžių, gausite 10 naujų receptų.

Kitas pavyzdys, reklamos agentūra, turi sukurti strategiją užsakovui, tą gali atlikti ir ChatGPT, uždavus klausimą, surašys galimas strategijas, išsirinkus kokią nors vieną, galima prašyti išplėtoti iki tiek, kad parašytų kokie turi būti veiksmai, sudaryti darbų grafiką, biudžetą ir t.t. 

Realiai, įvairių pavyzdžių gali būti daug, net šis tekstas, galėjo būti parašytas šio AI, iš tiesų, tai 4 ir 5 šio teksto pastraipos, yra parašyta būtent šio įrankio, tiesa su pora mano korekcijų. Turbūt grįžot dar kartą paskaityti 4 ir 5 pastraipos? :)

Kokias profesijas pakeis DI?

Kai seniau buvo manoma, kad AI, pakeis tik sunkų, monotonišką darbą, tai dabar, panašu, kad esame ant slenksčio, kad toks AI, pakeis didžiąją dalį kūrybinių sferų. Nesakau, kad eliminuos rašančius tekstus, bet padės tą darbą atlikti daug kartų greičiau. Taip, reikės žmogaus, kuris turi tam tikros srities žinių ir, kad duotų užklausą dirbtiniam intelektui, bet jau nebereikės pačiam kurti teksto ar video, tą padarys AI.

Jau dabar yra mokamos paslaugos tiekėjų, kurie gali iš duoto teksto sugeneruoti žmogaus avatarą (pasirenkamą iš keliasdešimt šablonų), kuris labai natūraliai kalba, net nesuprasi, kad tai nėra tikras žmogus.

Kiti servisai, jau gali iš poros žmogaus sakinių garso įrašo, sugeneruoti, AI, kuris kalba su visomis intonacijomis to žmogaus balsu.

Dar kitas variantas, iš teksto, sugeneruojami paveiksliukai, kartais labai kūrybingi ir kokybiški, o tai tik pati pradžia. Ir AI vis mokosi ir tobulėja.

Ar mums reikia bijoti?

Šiais pavyzdžiais noriu pasakyti, kad atsiveria nauji variantai, naujų verslų galimybės, net ir kūrybinių žmonių, kurie galvojo, kad jų nepalies AI, kai kuriai veiklai, jei neprisitaikys, gresia sunkios dienos. Pvz.: vertėjui, išversti puslapį trunka sakykim valandą laiko ir tai kainuoja 20 EUR. AI, tai gali atlikti per 2 sekundes. Tiesa, vertėjo reikės, kad ištaisytų vieną kitą klaidą ar pakeistų žodį į sinonimą dėl labiau suprantamo teksto. Bet protingam vertėjui, kuris naudosis AI, vietoj valandos, jis galės išversti tekstą per maksimum 5 minutes, tai jo našumas padidės bent 12 kartų. Kaip manote, kas būna industrijai, kai jos našumas padidėja 12 kartų? Kaina šios paslaugos atpigs, tie, kas pirmi prisitaikys, išliks, o kas vers savo senais įkainiais, bus priversti užsidaryti. 

Tokių sričių yra labai daug, kurias dar 2023 metais paveiks AI. 

Kas mums iš to? Investuotojams yra ir gerų ir prastų žinių. Tie, kas investavote seniau į verslus, kuriančius AI, galite gerai išlošti. Arba, jei investuosite į tuos verslus, kurie sugebės pritaikyti savo veikloje AI.

Kodėl yra ir prastų žinių, pvz.: tiems, kurie sudarinėja savo krepšelį, aktyviai prekiauja, jei nepritaikysite AI, tai tiesiog pralošite pažangiems prekybos modeliams, nes AI, sugeba analizuoti didelius duomenų kiekius momentiškai, ko negali vienas žmogus. 

Su šia revoliucija, jau atsiranda ir visa eilė, naujų, iki šiol nebuvusių verslų ir specialybių. Dideliems, seniai veikiantiems verslams, persiorientuoti gali būti sunku. Pvz.: net Google kyla grėsmė, nes, ChatGPT funkcionalumas, eliminuoja Google naudą, nes pateikia daug geresnius, tikslesnius atsakymus. Pvz.: jei jums reikia kažkokios specifikos, bet apie tai niekas iki šiol nebuvo parašęs internete, tai Google nepateiks atsakymo, o AI, jums sugeneruos naują turinį ir informaciją. Arba, jei kokia didelė konsultacinė bendrovė, neprisitaikys prie naujovių, ir su savo ilgais terminais ir dideliais įkainiais, praloš naujiems, mažiems žaidėjams, kurie bus daug greitesni ir pigesni, o kokybe tokie pat ar artimi, dėl AI galimybių. 

Pabaigai

Vietoj apibendrinimo - dirbtinis intelektas, smarkiai pakeis mūsų gyvenimą, ir gan greitai. Tie, kas sugebės prisitaikyti, iš to išloš. Taip, kai kurios specialybės taps nepaklausios, bet atsiras krūva naujų. Žmonija gyvens geriau, nei gyveno iki tol, taip, kaip industrinė revoliucija padėjo pakilti į kitą lygį, lyginant su prieš tai, tai ši 2.0 industrinė revoliucija jau atėjo ir pakels žmoniją į dar aukštesnį lygį. Nereikia bijoti pasikeitimų, nereikia su jais kovoti, tai neišvengiama, reikia prisitaikyti.

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti.