Amerikietiškas futbolas – įdomiausias sporto žaidimas?

Amerikietiškas futbolas – įdomiausias sporto žaidimas?

Amerikietiškas futbolas – tai išskirtinė sporto šaka, daugiausiai žaidžiama JAV. Dažnai maišoma su regbiu, kuris populiarus nemažai pasaulio šalių, bet tai kiek skirtingi žaidimai. NFL (nacionalinė futbolo lyga), viena iš 4 didžiausių sporto lygų JAV, o taip pat generuojanti didžiausią apyvartą, lygos komandų vertė didžiausia.

Amerikietiškas futbolas ir NFL

Nors Lietuvoje ši sporto šaka susilaukia pakankamai mažai dėmesio, bet tai nesumenkina šio sporto įdomumo. Sporto fanai, susipažinę su amerikietišku futbolu, nelieka abejingi. Nors ir esu lietuvis ir krepšinis nuo mažens man buvo numeris 1, bet vis labiau žaviuosi amerikietišku futbolu, dėl įvairių priežasčių.

Amerikoje NFL rungtynės tapo šeimų ir sekmadienių (nes dažniausiai sekmadieniais vyksta rungtynės) tradicija. Kiekvienos varžybos yra kaip spektaklis – didelė svarba, gera organizacija, dinamiškas sportas, pramogos, geros emocijos.

Nors tai nėra mano tipinis straipsnis apie finansus, bet pasidalinsiu savo mintimis apie šį žaidimą ir kodėl man jis patinka. Tekste naudosiu ir angliškus terminus (pažymėsiu kursyvu), nes jiems nėra teisingo vertimo.

Amerikietiškas futbolas ir šio žaidimo taisyklės 

Suprasti šį žaidimą nėra sudėtinga, dėl gan aiškių esminių taisyklių. Dar 2013 metais Andrius Tapinas buvo aprašęs NFL taisykles žaliems, bet šio straipsnio nebėra. Todėl parašysiu pagal save. 

Norintiems pradėti domėtis, pakanka žinoti keletą esminių dalykų:

  • Varžybų tikslas yra nunešti kamuolį iki priešininkų galinės zonos (Touchdown); Tai pasiekiama arba nunešant kamuolį, arba metant į galinę zoną, kur komandos draugas gaudo kamuolį;
  • Downs (lietuviškai galima būtų versti bandymai) – svarbiausias žaidimo elementas. Kiekviena komanda turi 4 bandymus, kad pasistūmėtu su kamuoliu į priekį 10 jardų. Pajudėjus bent 10 jardų, bandymai skaičiuojami nuo pradžių. Pvz. pirmu bandymu pasistūmėjus 2 jardus, prieš antrą bandymą bus nurodyta 2nd & 8. 
  • Jei komanda per 4 ėjimus nepasistumi per 10 jardų, kamuolys atitenka priešininkams. Dažniausiai esant ketvirtam bandymui, kamuolys išspiriamas (Punt) priešininkų komandai, kad jie turėtų nuo kuo toliau nešti kamuolį.
  • Komandos – kiekviena turi maksimaliai 53 žaidėjus, kurie suskirstyti į 3 komandas viduje. Gynybos, puolimo ir specialioji. Tik viena iš jų būna aikštėje vienu metu. Žaidėjų aikštėje viena komanda turi 11. Jei komanda puola, tai žaidžia jų puolimo komanda prieš priešininkų gynybos komandą. Specialiosios komandos žaidžia viena prieš kitą, kai reikia išspirti kamuolį, įmušti įvartį (fieldgoal) ir pan.
  • Varžybas sudaro 4 kėliniai po 15 minučių. Pertrauka 12 min. Kiekviena komanda turi po 3 pertraukėles per du kėlinius. 
  • Jei lygiosios, žaidžiamas 10 minučių pratesimas, bet tik iki tol, kol pirma komanda pelno taškus.
  • Taškai:
    • Touchdown vertė 6 taškai, skiriami jei komanda kerta priešininkų galinę liniją su kamuoliu, arba jei pagauna galinėje zonoje kamuolį;
    • Field goal (įvartis aikštėje) vertas 3 taškų. Komanda gali įspirti kamuolį į priešininkų vartus (reikia pataikyti tarp dviejų stulpų esančių zonos gale). Komandos dažniausiai renkasi šį variantą esant 4 bandymui (down) ir sąlyginai netoli priešininkų vartų.
    • Papildomas taškas skiriamas, kai po touchdown komanda įspiria kamuolį tarp stulpų; Taip pat komanda gali pasirinkti 2 taškų žaidimą vietoj spyrimo. Tokiu atveju reikia įnešti kamuolį į galinę zoną dar kartą.
    • Du taškai skiriami, kai gynybos komanda sustabdo (tackle) puolančiosios komandos žaidėją, tos komandos galinėje zonoje, dar vadinama safety.

Žinoma, taisyklių yra daug daugiau, bent norint pradėti domėtis, to pakanka. Eigoje, stebint žaidimą, išsiaiškinsite likusias taisykles, baudų traktavimą, taktikas, kodėl vieną kartą elgiamasi vienaip, kitą kartą kitaip. 

Didelis susidomėjimas

NFL lankomumas
NFL lankomumas

NFL yra turbūt viena labiausiai žiūrimų sporto lygų pasaulyje. Lygą sudaro 32 komandos. Visos turi didelius stadionus. Vidutiniškai vienos varžybos į stadionus pritraukia daugiau nei 66 tūkstančius žiūrovų (2019 m. sezone). O per televizorių vidutiniškai stebi daugiau nei 10 milijonų žiūrovų. Toks didelis susidomėjimas yra dėl to, kad reguliariame sezone komandos sužaidžia tik po 16 varžybų, o į atkrentamąsias patenka tik 14 komandų. Todėl reguliariame sezone kiekvienos varžybos turi didelę vertę. Atkrintamosios taip pat žaidžiamos po vieną kartą ir pralaimėję iškart iškrenta. Finale, dar vadinamame SuperBowl susitinka dvi geriausios komandos. Ir šios varžybos būna vienos labiausiai žiūrimos. Praeitų metų finalą žiūrėjo daugiau nei 100 mln. žiūrovų vien JAV.

Amerikietiškas futbolas - komandinis sportas

Amerikietiškas futbolas turbūt viena iš labiausiai komandiškų sporto šakų. Kaip ir minėjau, komandoje dažniausiai yra 55 žaidėjai. Visi yra aukščiausio lygio atletai, su skirtingomis užduotimis. Ir čia vienas žmogus neturi tokios didelės įtakos, kaip kituose sporto šakose. Čia kiekviena mikro dvikova gali lemti labai daug. Todėl, kiekvienoje pozicijoje, yra patys geriausi atletai. 

Tom Brady
Tom Brady

Viena iš centrinių žaidimų figūrų yra QB (quarterback artimiausias vertimas būtų – pagrindinis žaidėjas). Tai pagrindinis puolimo komandos žaidėjas, kuris gauna kamuolį ir sprendžia kaip vystyti žaidimą, kam perduoti, pasuoti, ar nešti pačiam, o priešininkai bando jį sustabdyti. Dažniausiai komandos žvaigžde ir būna QB, kuris beveik visada ir geriausiai apmokamas komandos žaidėjas. Vienas žinomiausių šių laikų QB yra Tom Brady, kuriam jau 43 metai, bet jis dar žaidžia aukščiausiame lygyje ir šiemet vidutiniokų komandą atvedė į SuperBowl.

Ko galima pasimokyti iš šio žaidimo?

Mane asmeniškai žavi daug šio žaidimo aspektų. 

Visų pirma, žaidėjų atletiškumas, kiekvieno iš jų, tam tikros užduotys, vieni tik ginasi, kiti greiti ir bėga, treti, stambūs ir yra kaip skydai, apginti savo QB. Ir čia kiekviena mikro dvikova lemia daug. Komanda tiek stipri, kiek stipri yra jų silpniausia grandis. 

Kadangi NFL žaidžia geriausi atletai, tai labai daug lemia psichologija, motyvacija. Šis žaidimas sukuria daug motyvuojančių momentų. Galima tik gėrėtis kaip komandų lyderiai, motyvuoja savo kolegas. 

Nors bazinės taisyklės paprastos, bet žaidimo schemos yra labai įvairios. Todėl čia galima pasimokyti įvairių taktikų ir tą pačią situaciją sužaisti kitaip. 

Aukščiausio lygio varžybų organizavimas, transliacijos, komentavimas, informacijos pateikimas, technologijų naudojimas dar viena sritis, iš kurios galima pasimokyti. Todėl renginių ar sporto varžybų organizatoriai, tikrai gali pasisemti šio to naudingo ir sau.

Transliacijos technologijos
Transliacijos technologijos

Reklama ir marketingas. NFL generuoja didelius pinigų srautus. O SuperBowl rungtynės pritraukia geriausius reklamų kūrėjus. Pernai metų SuperBowl reklamos 30 sekundžių blokas kainavo $5,6 mln. Per SuperBowl būna sukuriama tikra įspūdingų reklamų ir tai yra atskiras reiškinys, kuris aptarinėjamas internete gan plačiai. Pvz. šis reklamų topas:

Nuo ko pradėti domėtis?

Nors Lietuvoje tai dar mažai populiarumo sulaukiantis sportas, bet bendruomenė gan aktyviai auga. Galite prisijungti į NFL Lietuva Facebook grupę.

Taip pat geriausiai pradėti domėtis, yra žiūrėti SuperBowl. Tai aukščiausio lygio renginys, su geriausiomis komandomis ir didžiausia įtampa. 

Šiemet SuperBowl LV (penkiasdešimt penktos) vyks vasario 7 d. (Lietuvos laiku vasario 8 d. 1:30 val. nakties).

Kodėl įdomios šiųmetinės SuperBowl?

Visų pirma dėl komandų, kurios pateko. 

SuperBowl55
SuperBowl55. ESPN nuotrauka
kcc

Kansas City Chiefs (pernai metų laimėtojai), su vienu geriausių jaunosios kartos QB atstovu Patrick Mahomes ir puikiai subalansuota komanda, praktiškai neturinčia silpnų vietų. 

PRIEŠ

Bucs

Tampa Bay Buccaneers – pirmoji komanda kuri žais namų stadione per visą SuperBowl istoriją. Ši komanda šiemet sulaukė vieno geriausių lygos QB – Tom Brady (43 metai), kuris savo puikiu žaidimu ištempė komandą į finalą, nors paskutinius kelis metus, ši komanda nepatekdavo net į atkrentamąsias. 

Dar vienas įdomus faktas, kad Kansas City Chiefs žaidžia Jonas Valančiūnas :). Juokauju žinoma, bet toje komandoje žaidžia Travis Kelce, kuris stebėtinai panašus į mūsų Joną Valančiūną ir kurio panašumą lygina JAV sporto pasaulis

Nors amerikietiškas futbolas ir nebuvo žinomas Jums, tikiuosi nors kiek sudominau, rekomenduoju pažiūrėti finalines šių metų varžybas, ir gal būt atrasite dar vieną pomėgį, kuris suteikia tikrai gerų emocijų ir motyvacijos.

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti.